ας γίνουμε πιο όμορφοι!

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το όμορφο. Και στο μυαλό του διακρίνει την ομορφιά σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις και σκέψεις. Μπορεί κάτι που εγώ ή εσύ βλέπουμε όμορφο , σε κάποιον άλλον να είναι αδιάφορο και μπορεί και αντιπαθές ακόμα. Το ανθρώπινο μάτι εκπαιδεύεται διαφορετικά το καθένα απέναντι στην ομορφιά. Φτιάχνει τα δικά του στάνταρντς. Δακρύζει και συγκινείται με κάτι που η ψυχή  του θεωρεί όμορφο. Και είναι αυτό που θα αλλάξει την κόρη του ματιού που θα κάνει το μάτι να μείνει ακίνητο χωρίς να κλείσει βλέφαρο. Τα μάτια εξάλλου προδίδουν τα συναισθήματά μας μαζί με την υπολοιπη κίνηση του κορμιού μας ό,τι και να ξεστομίζουμε.  Μπορεί να λέμε με άνεση οτι δε μας αρέσει κάτι ενώ αντιθέτως τα μάτια προδίδουν τον πόθο μας.
– Οχι δε θα φάω τώρα παγωτό λέει η χοντρούλα που θέλει να αδυνατίσει κοιτάζοντας τη βιτρίνα των παγωτών. δε μου κάνει εξάλλου όρεξη να φάω παγωτό..έχω και το λαιμό μου… Τα μάτια της ομως εστιάζουν στους λαχταριστούς αμμόλοφους που κάνουν μέσα στα παγωμένα δοχεία οι λαχταριστές σοκολατένιες ή φρουτένιες γεύσεις..και το μυστικό της ποθητής απόλαυσης του ουρανίσκου είναι ολοφάνερο..

Ετσι  προδίδεται ο άνθρωπος γενικότερα. Και οποιος δίνει σημασία στις απλές κινήσεις ενός ανθρώπου μπορεί να λύσει άνετα οποιοδήποτε μυστήριο. Ετσι και στην ομορφιά που γεννά συναισθήματα το ανθρώπινο μάτι είναι σα φακός που ανάβει μες στο σκοτάδι..σα νότα δυνατή μέσα σε σιωπηλή βιβλιοθήκη..

Ψέμα και ομορφιά πάνε μαζί. Και δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πρέπει να συνοδεύονται. Ενα αιώνιο κρυφτο του ανθρώπου να μην αποκαλύπτει όλα όσα τον κάνουν να νιώθει όμορφα ή να βιώνει ομορφιά. Μπορεί μια κουβέντα που τον χαλαρώνει και τον απογειώνει να του προκαλεί όμορφα συναισθήματα αλλά να προσπαθεί να κρύψει και τον ενθουσιασμό και την προσμονή μιας επόμενης. Μπορεί να αγαπήσει ένα κομμάτι μουσικό αλλά επειδή μπορεί σε άλλους να θεωρείται ντεμοντέ ή οτιδήποτε άλλο να κάνει πως δε του αρέσει και να το χλευάζει.. Μπορεί ένας νέος φίλος να κερδίζει απίστευτα την προσοχή μας αλλά η απότομη είσοδός του στον κόσμο μας να φοβίζει και να κάνουμε χιλιόμετρα πέρα. Μπορεί ένας έρωτας να ομορφαίνει τη μέρα μας..τον κόσμο μας όλο αλλά ο φόβος της αλλαγής της οποιαδήποτε αλλαγής στη ζωή μας να μας κάνει να αρνουμαστε οποιοδήποτε συναίσθημα κοροιδεύοντας τον εαυτό μας.

Ο καθένας μας συναντά ομορφιά στη ζωή του. Δε μπορώ να διανοηθώ πως υπάρχει άνθρωπος που δεν την αντίκρυσε σε οποιαδήποτε μορφή.  Η ομορφιά της χειρονομίας, των απλών λέξεων, μιας αγκαλιάς, ενός φιλιού ή ενός χαμόγελου ή ακόμα και από ένα δάκρυ είναι απλή και γνήσια ομορφιά που ο καθένας τη σχηματίζει με άλλη μορφή στο μυαλό του. Αδύνατον να προσποιούμαστε πως η ομορφιά στη ζωή είναι ένα αδιάφορο κομμάτι για εμάς. Η ομορφιά κινεί, παρακινεί, μας πιάνει απο το χέρι, άλλες φορές μας θολώνει το μυαλό άλλες φορές μας κάνει να δημιουργουμε και άλλες και να καταστρέφουμε. Τι νόημα έχουν τα τόσα ψέμματα ή η μη αποδοχή της ως οντότητα?  Τι νόημα έχει να κρυβόμαστε πίσω απο το δαχτυλάκι μας όταν λαχταράμε κι εμείς αυτές τις σοκολατένιες και φρουτένιες γεύσεις του δικού μας ζαχαροπλαστείου?

Απλά. Τα απλά είναι και τα πιο όμορφα.  Αφήνουμε τις αισθήσεις μας να απολαύσουν οτιδήποτε όμορφο. Και ας φαίνεται στους άλλους πεζό ή ανουσιο. Και ας φοβίζει . Και ας αλλάζει. Και ας καταστρέφει ακόμα. Η ομορφιά της αλήθειας είναι ο καλύτερος δρόμος εξάλλου. Και αν μου λέγανε τι είναι πιο όμορφο αυτή τη στιγμή στη ζωή μου θα έλεγα η απόλυτη αλήθεια όσο και αν πονάει.

Τέρμα τα ψέμματα. Ας γίνουμε πιο όμορφοι.

Advertisements