Προσπάθεια στημένη στον τοίχο

Μικρό μικράκι προσπαθεί εδώ και ώρα να σκάψει το μεγαλύτερο λάκκο στην άμμο…λίγο πιο πέρα ένα αγοράκι προσπαθεί να πετάξει μακριά την πέτρα στη θαλασσα και τα χαζεύω  να τριγυρνάνε στις φώτο μου…Δεν ξέρω γιατί και τι είναι αυτό που ξυπνά στο μυαλό τη σκέψη αυτή…αλλά υποτάσσομαι στη ροή των λέξεων μέσα μου ..φουρτουνιασμένη και ακατανόητη… και συνάμα..ήρεμη και …κατανοητή στο δικό μου προσωπικό σύμπαν..Εξάλλου σε  αυτό ζω.

«Προσπάθεια» . Ζουζουνίζει μια περίεργη λέξη λοιπόν..η λέξη της προσπάθειας..και μπλεκει με ένα σωρό εικόνες…Το μικρό προσπαθεί να σκάψει…το αγοράκι προσπαθεί να πάει μακριά τη πετρούλα του…όλοι μας προσπαθούμε για εμάς για τους άλλους..για οτιδήποτε.. Ως που μπορεί να παει μια προσπάθεια…και ακόμα ιδιαίτερη ερώτηση ως πότε πρέπει να προσπαθούμε για κάτι ή για κάποιον??  Ορια δεν έχει αυτό?

Το να θέλουμε να φτάσουμε ψηλά στη δουλειά μας είναι μια συνεχής προσπάθεια. Αν αυτό επηρεάζει τους δικούς μας ανθρώπους και το χρόνο μας μαζί τους..τότε μήπως έχει ή πρέπει να έχει οριο αυτή η ανάγκη?Αν εκείνο το μικρό παλεύει για το μεγάλο του αμμμόλακκο..αλλα ο λάκκος έχει νερά κάτω..και είναι δύσκολο να πάει πιο βαθειά και μοιάζει να κάνει κύκλους πρέπει να συνεχίζει? Δε χάνει το χρόνο του? Και εκείνο το αγοράκι απο το να τεντώνει το χέρι του συνεχώς δεν πρέπει να πει κάποια στιγμή..ουαου το πήγα πολύ μακρια? Αν συνεχώς παλεύει για αυτό το μακριά πότε θα χαρεί αυτο το τέλειο ουαου?? Αυτο το γιούπι και το χοροπηδηχτό στην άμμο δε θα το κάνει ποτέ του?

Πολλές προσπάθειες διαφόρων ειδών.. στο ανακατεμένο μου μυαλό..

Και ξαφνικά λες ψέμματα..Με θυμάμαι να λέω το πρώτο μου ψέμα στη μητέρα μου. Και το μοναδικό. Πηρα παραπανω λεφτά από το πορτοφόλι της για να παρω παραπανω αυτοκόλλητα από όσα με άφηνε…και όταν με ρώτησε κοκκίνησα απο τη ντροπή μου και έκλαψα. Απίστευτο. Δεν προσπάθησα ξανά να μην κάνω το λάθος μου. Απλά δεν ξανα είπα ψέμματα. Χωρίς προσπάθεια. Πετυχαίνουμε και χωρίς να προσπαθουμε?

Τελικά δύσκολη λέξη με ένα σωρό μορφές..

Αντρας απατά τη γυναίκα του. Και λίγο μετά το μετανιώνει. Θα παρει λουλούδια..δώρα θα της κάνει ταξίδια..θα πέσει στα πόδια της..θα προσπαθεί χρόνια να κερδίσει κάτι που έχασε..την εμπιστοσύνη της.  Εχει νοημα η προσπάθεια?  Αξίζει? Αν κρύβεται πίσω από τύψεις αλλα και μαζί ειλικρινή αγάπη..ακόμα και αν κλόνισε εμπιστοσύνη..έννοια πανέμορφη…και δύσκολη υπερβολικά….η προσπάθεια..είναι ωραία ή έχει κάτι το φτωχό..ή έχει τη ταμπέλα προσπάθεια από ενοχές..απο λάθος …Θα γυρίσει η φίλη και θα της πει κοιτα προσπαθεί..τότε η γυναίκα θα κάνει κολοτούμπες από τη χαρά της νιώθωντας την αγάπη του άντρα της? Κι αν νιώθει πιο πολύ τις τύψεις του? Θα προσπαθήσει και εκείνη?

Ενας άνθρωπος γνωρίζει έναν άλλο άνθρωπο..και η σχέση στην αρχή χτίζεται με κέφι…και ανταλλαγή απόψεων και βομβαρδισμούς όπως γίνεται πάντα στην αρχή που νομίζει ο ένας οτι μοιάζει με τον άλλον..κλπ….Αν ομως στην πορεία του χρόνου δεν παίρνει αυτό που περιμένει να πάρει που επιδιώκει η ψυχή του….αν ο ένας νιώθει πιο φτωχός..και μη μου πει κανείς οτι δεν είναι δούναι και λαβείν και η φιλία και τα πάρω για τις δήθεν ανιδιοτελείς απόψεις..όλων…αν λοιπόν αυτός ο ένας δίνει περισσότερα πολύ περισσότερα από όσα παίρνει..και ο άλλος κρατά αποστάσεις και φράγματα και προσωπικά όρια και λίγο από όλα..πόσο πρέπει τελικά να προσπαθεί να τον πλησιάσει και να νιώσει οτι κερδίζει και ότι δεν έχει απλά εκτεθεί σε κάτι που δεν αξίζει?

Αν έχεις βάλει στόχο να γίνεις όμορφος αλλά τα στάνταρντς της ομορφιάς σου  είναι λανθασμένα ποιος θα σε σταματήσει στον τόσο υποκειμενικό αυτο χαρακτηρισμό? Αν προσπαθείς να γίνεις ευτυχισμένος βγάζοντας όλο και περισσότερα χρήματα? Αν προσπαθείς να κερδίσεις την αγάπη κάποιου που δεν την έχει ανάγκη και σε αγνοεί? Αν προσπαθείς να γίνεις καλός σε ένα επάγγελμα που δε σου ταιριάζει? Αν προσπαθείς για πράγματα που νομίζεις οτι σου ταιριάζουν ή τα χρειάζεσαι ή πλησιάζεις λάθος ανθρώπους νομίζοντας οτι θα απαλύνουν ή ομορφύνουν τον κόσμο σου αλλά εξαπατάσαι και φτιάχνεις όμορφα παραμύθια αγάπης και ομορφης φιλίας και λοιπά και λοιπα?

Προσπαθεια..λες μετά προσπαθω! μπούρδες κάνεις! Αλήθεια! Τι προσπάθεια και κουραφέξαλα!! Εγωιστικά καπρίτσια και γκαβομάρα όσο δεν παει…Λες καμιά φορά σε αυτόν που πέφτει στην κολώνα ..μα καλά δεν την έβλεπε μπροστά του??  Λες στη γυναίκα που διάλεξε το λάθος άντρα..μα καλά δεν τον έβλεπε πώς ήταν και πώς ζούσε?  Μα δε βλέπεις τις δικές σου πατάτες…

Όχι δεν ξέρω να δώσω τη σωστή απάντηση…γιατί προσωπικά τα έχω κάνει σαλάτα πολλές φορές. Αλλες φορές στο στόχο που προσπαθώ να πετύχω είτε στη δουλειά είτε στη προσωπική μου ζωή  και άλλες φορές στο χρόνο που δίνω και στα όρια που δε βάζω. Έχουμε μόνο μία καρδιά να σπαταλήσουμε σε αυτή τη ζωή αν είμαστε τυχεροί…έχουμε μόνο μία ψυχή να μοιράσουμε γύρω μας. Δεν χωράμε σε κανένα καλούπι έχουμε μόνο το δικό μας το προσωπικό.  Θέλει μεγάλη μαγκιά στο χαμό γύρω σου να προσπαθείς για εκείνα που πραγματικά σε γεμίζουν..και να ξεχωρίζεις εκείνους που στη δική σου σφαίρα μπορούνε να συμβαδίσουν ή τουλάχιστον να πετάξουν σε παράλληλους κύκλους ασύγχρονους..  Και πρέπει να μάθεις να βάζεις στοπ εκεί που η προσπάθειά σου πέφτει σε ένα απόλυτο και ψυχρό κενό που αν το αφήσεις για καιρό θα παγώσει και θα πληγώσει ο,τι  έβαλες να κουράζεται για δαύτο αρκετό χρόνο…είτε το λες..σώμα..είτε όνειρο..είτε φαντασία..είτε ψυχή…

Δύσκολο το εγχείρημα να ξεχωρίζεις το ψέυτικό από το αληθινό…την πραγματική ανάγκη από την εικονική…τον άνθρωπο που αξίζει να παλέψεις απο ..τον γιαλαντζί που κούρσεψε για λίγο τη ψυχή σου έτσι για χαβαλέ…να βρεις τους δρόμους που θα σε κάνουν ευτυχισμένο και ας διαφέρουν ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ και για αυτούς τους δρόμους να προσπαθείς σε όλη σου τη ζωή…γιατί όχι.. Να προσπαθείς για όσα σε κάνουν γεμάτο..και δυνατό…και ελεύθερο..σε όσα προσφέρουν αγάπη απλόχερα και όμορφα….χωρίς φαμφαρώδεις πρόλογους και άχαρες συνέχειες…

Μαγκιά..λοιπόν αυτή η λέξη..να ξέρεις να τη κουλαντρίζεις που λέμε και στο νησί μου..

Μεταξύ μας.. πάντως…καμιά φορά αλήθεια η λέξη προσπάθεια ειναι χαζή και περιττή.
Στην αγάπη..στη φιλία..στον έρωτα..το να προσπαθείς να κερδίσεις κάτι από τον άλλον είναι εξαρχής λάθος χτισμένο.

Δε θέλει προσπάθεια. Δίνεται. Χαρίζεται. Αν προσπαθείς να το κερδίσεις …πάρε το κουβαδάκι σου και σε άλλη παραλία όσο είναι νωρίς πριν πληγωθείς ρίχνοντας ευθύνες στους άλλους…

Απλά. Έτσι το βλέπω εγώ. Τώρα αν κάνω και λάθος..ας κάνω λάθος μέχρι να κλείσω τα μάτια…άνευ προσπάθειας..!

Advertisements