Vous avez vins grecs?

Στα 0 μου και τα 1 πριν από λίγες ημέρες έφτασε ένα «νέο»…
Και σε πολλών τα sites / mails  τριγύρισε ως ένα μεγάλο γεγονός για τα ελληνικά κρασιά.
Οκ θα γίνω πρώτα πιο σαφής να σου δώσω μια εικόνα να ξέρεις..

«Todays» news
Ο αγροτικος  αμπελουργικός οινοποιητικός συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ| -VAENI  κλείνει μια ιδιαιτέρως χρυσή συμφωνία με έναν κινέζικο κολοσσό.  Τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγωγής ελληνικού κρασιού για τα δεδομένα μας. Κρατήσου ….θα πουλάει 1.200.000 έως 3.600.000 φιάλες κρασιού ετησίως….και το καλύτερο σου το αφήνω για το τέλος. Εκλεισε μια πιο ειδική συμφωνία για τους εκλεκτούς (χαζοπλουτους όπως το ονομάζω αλλά ποσώς που με ενδιαφέρει αυτή τη φορά) Κινέζους «εκλεπτυσμένους» πότες  55.000 φιάλες BIO-BIO  (έλα μην ψάχνεσαι κάνω πλάκα για το «βιολογικό») κρασί  με ένα από τα πιο αγαπημένα μου σταφύλια (και δύσκολο για πολλούς) ξινόμαυρο στην εκπληκτική τιμή των 600 ευρώ ανα φιάλη!!! Τρέμε Pinot Noir!!!!

Back in time…
Που λες..ο σενιόρ διάσημος Κώστας Μπουτάρης πριν 6 χρονια περίπου αγόρασε κοντά στα 1000 στρέμματα στη Γαλλία έβαλε cabernet franc, merlot, chardonnay, syrah σταφυλάκια πραγματοποιώντας εξαγωγές σε Βέλγιο, Αμερική..στους φίλους Γερμανούς..κάποια φτάνουν και σε εμάς σαφώς..  Επίσης το 2010  πλησιάζει και αυτός την Κίνα με αγιωργίτικο, ξινόμαυρο, μοσχοφίλερο και ασύρτικο καθαρά ελληνικές ποικιλίες(φιουυυ). Ο άλλος διάσημος κύριος Γεροβασιλείου πήρε παραπάνω χρωματάκι και ακολούθησε πιο νότια κατεύθυνση στη Νότιο Αφρική με το ντόπιο pinotage (μ’αρέσει!!), sauvignon(&blanc), merlot, syrah εξάγοντάς τα στην Αμερική, στη Σουηδία, στους παραπάνω φίλους κλπ. Ο πιο αγαπητός κύριος Σπυρόπουλος αποφάσισε να πάει λίγο παραπέρα στην Αργεντινή…. Να συνεχίσω? Tο πιάσαμε το νόημα σωστά?

Εδώ κάπου θα σας συστήσω την κ. Σοφία Πέρπερα μια ελληνίδα οινολόγο που κάπου στο 2003 (9 χρόνια πριν!!!) είπε οτι δε θα αφήσει τον εκλεκτό ελληνικο οίνο στην αφάνεια.  Και έρχεται μια ωραία δράση η All About Greek Wine ..  Με όμορφα βήματα ελληνικά παραδοσιακά…η Νέα Υόρκη μας βάζει στις wine lists στα εστιατόριά της…!  Στο κάτω κάτω έχει πολλά να ζηλέψει το διάσημο Finger Lakes riesling της από τα δικά μας απίστευτα ελληνικά σταφύλια… Το ξέρετε οτι μεγάλες οινικές σχολές μας βάλανε στη διδακτέα ύλη τους?

Ok πολλά ανέφερα λοιπόν. Μη σε κουράζω με ιστορίες γιατί τις βαριέμαι και εγώ… Και φτάνουμε λοιπόν στα δικάαααα μααααας. 600 ευρώ η φιάλη οι Ναουσαίοι που τους βγάζω το καπέλο..το σκούφο..κτλ..για 55.000 φιάλες!!! Και τι? Ενα απλό σταφύλι…. το ξινόμαυρο από καμιά εκατοστή άντε και λίγο παραπάνω στρέμματα. ..

Και προσπαθώ η παθιασμένη κρητικιά που ξέρω από καλό ΕΛΛΗΝΙΚΟ κρασί…να σκεφτώ…. Γιατί δεν ξεκουνιόμαστε να αποδείξουμε σε μερικούς μερικούς..πόσο μπροστά είναι η ελληνική οινοποιία, πόσους απίστευτους ελληνικούς αμπελώνες έχουμε? Τι μεγάλες ποικιλίες σε πολύ δυνατά σταφύλια? Τι απίστευτα terroir που έχει η Ελλάδα, φοβερά εδάφη πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες… Με μια οργανωμένη εξαγωγή θα χτυπάγαμε τη φλέβα της Γαλλίας, της Καλιφόρνιας, της Χιλής, της Αργεντινής κλπ!  Τολμάς να πεις Γαλλία? Σαφώς και τολμάω!! Τι έχει να φοβηθεί το κρητικό σταφυλάκι Βηλάνα από το γαλλικό chardonnay ή sauvignon ?  Τι έχει να φοβηθεί το ξινόμαυρό από το pinot noir? Τι έχει να φοβηθεί ένα ροζέ από το κρητικό κοτσιφάλι με μαντηλαριά ή αγιωργίτικο ή ξινόμαυρο από τα ροζέ του Λίγηρα που παραμένουν σε μια ποικιλία (cabernet franc)? Και ο Σιγάλας με το βαρελίσιο chardonnay γιατί να πρέπει να φοβάται τα grand cru της Γαλλίας κλπ?

Κατάγομαι από ένα νησί που μόνο να θαυμάζω μπορώ και να λατρεύω. Δεν ξέρω αν το ξέρεις, αλλά από την Κρήτη ξεκίνησε το κρασί στην Ευρώπη..και έφτασαν οι Γάλλοι εκτός από τα ωραία τους αρώματα να μιλάνε για κρασιά… Ελα στην Κρήτη να σου δείξω το αρχαιότερο πατητήρι. Ελα να σου πω τι κάνανε οι Μινωίτες. Ελα να μάθεις για το μαρουβά μας…Για το ρωμέικο σταφύλι μας. Και έλα να δοκιμάσεις το λιάτικο σταφυλάκι μας  του Ιουλιάτικου (ναι μην ξαφνιάζεσαι..) τρύγου. Ελα να δεις τι μπορούμε να λανσάρουμε και τι μπορούμε να δείξουμε όχι μόνο στα κινεζάκια αλλά σε όλον τον κόσμο..  Ας μη μιλήσω για την τσικουδιά μας ή το τσίπουρο ή τα φοβερά μας αποστάγματα…

Αυτή η εξαγωγή ελληνικού κρασιού εδώ και χρόνια είναι άρρωστη. Ολοι μπορούν εκτός από εμάς!! Και ενώ εμείς έχουμε να αναδείξουμε τα καλύτερα κρασιά…καθόμαστε και απολαμβάνουμε σα βλαμμένα (συγγνώμη αλλά έτσι μας βλέπω) τα υπέεεεεεεεεεεεεεεεεροχα chardonnay από όλα τα Château… και βγάζουμε τα επιφωνήματα θαυμασμού σε κάθε γκλαμουράτο εστιατόριο που σερβίρει χυμούς από τας εξωτερικάς… Πφφφ…

Δεν ξέρω για σένα…εγώ ξετρύπωσα μια κάβα μικρή το Ενοτριάκι μου στα Βριλήσσια. Εκεί ο Δημήτρης και ο Βαγγέλης δύο απλά αδέρφια επιμένουν στα ελληνικά κρασιά αν και θα βρεις και επιλεγμένα ξένα. Κάθε φορά μου δείχνουν και κάποιο νέο έλληνα οινοπαραγωγό που έχουνε ξεχωρίσει. Λίγα στρέμματα από εδώ λίγα από εκεί…αξιόλογοι οινολόγοι..χημικοί πολύ καλές ομάδες..φτιάχνουν εξαιρετικά κρασιά. Κρίμα δεν είναι να μην τα ξέρεις ούτε εσύ?

Και πολύ περισσότερο κρίμα δεν είναι να μην τα εξάγουμε και να σταματήσουμε την κακομοιριά του χρέους και της παγωμένης παραγωγής της χώρας μας? Τι στο καλό? Γιατί δε διορθώνουμε έστω κάτι?

Αυτα. Σε κούρασα.
Πάω να πιω ένα ποτηράκι από την αγαπημένη Ιδαία Γη – το πεντανόστιμο λευκο ( ποικιλία Βηλάνα) και να τσουγκρίσω το ποτηράκι μου με μια ευχή…να ακούσω στο άμεσο μέλλον σε κάποιο γαλλικό εστιατόριο την εξής ερωτησούλα:
Vous avez vins grecs;

Advertisements