Τα λόγια έχουν τη δύναμη…

Τα λόγια είναι απλά. Οχι απαραίτητα περιττά όπως λέει και το άσμα. Στο φωτογραφικό μου καλεντάρι σήμερα σου ρίχνω μια φώτο φιλίας. Σχέσης μοναδικής. Λένε οτι οι παιδικές φιλίες κρατάνε για πάντα είναι με τον καιρό πιο ώριμες πιο όμορφες κτλ. Μα εγώ νομίζω οτι τις πιο ωραίες μου φιλίες τις πιο γεμάτες και τις πιο αληθινές τις ξεκίνησα μετά τα 20. Και έφτασα να κάνω συνειδητά τις πιο όμορφες σχέσεις.

Δεν έχει σημασία η καθημερινότητα της επαφής.  Σημασία έχει να σε κάνει ο άλλος να νιώθεις οτι σε καταλαβαίνει ακόμα και αν δεν πει τίποτα. Μπορεί με μία φράση να σε κάνει να νιώθεις πολύτιμος και σημαντικός. Μπορεί με μία απλή ερώτηση να δεις το ενδιαφέρον του. Οτι δεν περνά απαρατήρητο αυτό που περνάς. Αυτό που νιώθεις. Μπορείς  με μία φράση να του δείξεις επίσης οτι υπάρχει στο μυαλό σου και στην καρδιά σου. Και αυτό ορίζει τους φίλους. Οσο μεγαλώνεις η ωριμότητα μιας σχέσης αν αυτή είναι δυνατή είναι πιο ξεκάθαρη, οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες χτίζουν ένα ευχάριστο περιβάλλον φιλίας και ένα για πάντα σκαλώνει στο μυαλό σου ακόμα και δεν είσαι οπαδός του ρεύματος.

Είναι μεγάλη τύχη να εισπράττεις αγάπη με διάφορες εκφράσεις της. Είναι μεγάλη τύχη να εχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε κάνουν να θες να γίνεις καλύτερος. Να μην καταστρέφουν τα όνειρά σου. Να τους μιλάς και να μη σε απογοητεύουν. Να παίρνεις δύναμη από τα λόγια τους. Να γελάς μαζί τους. Να νιώθεις πιο δυνατός. Και είναι μεγάλη η καρδιά όταν δεν κλείνει τις πόρτες και σε καινούριους φίλους. Σε φίλους που δεν το περιμένεις αλλά παρακολουθούν διακριτικά την πορεία σου και είναι εκεί γιατί θέλουν να είναι εκεί.

Αν μου έκλεβες την χαρά και την αγάπη που εισπράττω από τους φίλους θα ένιωθα πραγματικά λεηλατημένη.  Και δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το ξεπεράσω.  Η παρουσία των φίλων είτε καθημερινή είτε διακριτική είναι πολύτιμη. Τα λόγια που δεν τα περιμένεις, η ανάγκη σου για ειλικρίνεια απέναντί τους, η ανακοίνωση της δυσάρεστης είδησης που θα τους δώσεις και θα τη σηκώσουν με περηφάνια στα χέρια τους μιας και τους έβαλες μέσα στο παιχνίδι και έχεις ανάγκη να τους μιλήσεις. Το οτι μπορείς να τους μιλήσεις χωρίς να περιμένεις κάποια απάντηση γνωρίζοντας το πόσο καλά κρατάνε αυτό που τους λες. Τα «σωστά» λόγια που θα πουν. Χωρίς να γειώσουν εσένα ή όσα νιώθεις….

Είναι τύχη? Είναι κέρδος? Είναι μια προσπάθεια που ανταμοίβεται σαν όλες τις προσπάθειες? Ναι η φιλία θέλει και προσπάθεια. Οπως όλες οι σχέσεις. Οποιος πιστεύει οτι η προσπάθεια είναι πίεση ή κάνει μια σχέση ψεύτικη σημαίνει οτι δεν έφτασε ποτέ πολύ κοντά στον άλλον. Θέλει να προσπαθήσεις για να δεις την ψυχή του άλλου. Και θέλει ελαφριά πατηματάκια εκει μέσα γιατί είναι εύθραυστη. Δεν είναι παίξε γέλασε. Πρέπει να της δείξεις οτι είσαι εκεί και οτι θα είσαι εκεί όποτε σε χρειαστεί.  Και όχι όποτε σε βολεύει….Δεν είναι διαλειμματάκι ανάμεσα στις δουλειές σου. Είναι οι δουλειές που θα πατήσεις pause γιατι έχει προτεραιότητα εκείνη. Βαριέμαι τα τσιτάτα περι φιλίας απο πολλούς..βαριέμαι να μιλάνε για πολλούς φίλους. Οι φίλοι είναι λίγοι. Τέλος.

Ο φίλος που θα σε σκεφτεί είτε στη χαρά του είτε στη λύπη είναι ο φίλος σου. Αυτός που θα ακουμπήσει στο πρόβλημα που θα θέλεις να συζητήσεις είναι ο φίλος σου. Αυτός που θα σε σκεφτεί μέσα στη μέρα και θα στο δείξει είναι φίλος. Η φιλία δε θέλει δειλούς ή αναποφάσιστους.  Μισεί τα μισά συναισθήματα. Τα είμαι και δεν είμαι. Τα είμαι όποτε θέλω….όποτε μπορώ…κλπ.

Η φιλία δεν τρώει χρόνο. Αν τρώει χρόνο δεν είναι φιλία. Αν αντιμετωπίζεται ως χάσιμο χρόνου μια απλή κουβέντα που θα πάει πιο πέρα κάποια δουλειά σου ή οτιδήποτε άλλο…τότε…απλά δεν ήταν ούτε θα γίνει ποτέ φιλία.

Στο αρθράκι αυτό…τριγυρίζω στις λέξεις χαρούμενα με έναν ήλιο παιχνιδιάρη απογευματινό. Μπορεί να μην είμαι και στις πολύ καλές μου…οκ. Αλλά θα γίνω. Και αυτό το ξέρω γιατί ξέρω σε ποιους μπορώ να μιλήσω και πότε για να με κάνουν να γελάσω και να νιώσω δυνατή. Μπορεί να μην ξέρω τι θα φέρει το αύριο αλλά μου φτάνει που μπορώ να το συζητήσω με κάποιους και να φτάσουμε μαζί στην ίδια αβεβαιότητα…

Σου το πα λοιπον.  Τα λόγια είναι απλά. Πάρα πολύ απλά όταν δίνονται από φίλους και είναι ικανά να αλλάξουν τη μέρα σου. Οπως θα επανέλαβε σοφά  και ο Βιτσέντζος αν τον είχα δίπλα μου απο το εξαιρετικό του έργο Ερωτόκριτος

«Τα λόγια έχουν τη δύναμη τα λόγια έχουν τη χάρη
να κάμουσι κάθε καρδιά παρηγοριά να πάρει
κι όποιος κατέχει και μιλεί με γνώση και με τρόπο
κάνει και κλάινε και γελούν τα μάτια των ανθρώπων»

 

Advertisements