Be good…

Απο τη στιγμή που γεννιέσαι ακούς μία γνωστή ατάκα. Να είσαι καλό παιδί.  Ελα θα το έχεις ακούσει ..στις αταξίες σου…στη φασαρία που έκανες σε ώρες κοινής ησυχίας στο φίλο σου που τσακώθηκες..πάντα 2 χέρια οικεία τα όποια σε μεγάλωναν..σε έπιαναν απο το χεράκι χαμήλωναν στα μάτια σου και σου λέγανε..Ελα..εσύ είσαι καλό παιδί… Και να σου ο διάσημος ανιψιός..που ήθελε να κάνει του κεφαλιού του…που χοροπήδαγε γύρω γύρω και έλεγε πως δε θέλει να είναι καλό παιδί για να συνεχίσει άνετα αυτό που ήθελε να κάνει. Οχι…φώναζε είμαι κακό παιδί..όχι καλό…όχι…σου λέω..

Το «καλό παιδί»…ταμπελίτσα που ο καθένας μας μπερδεύει..Για άλλους το καλό παιδί είναι εκείνο το βολικό άτομο που δε θα φέρει αντίρρηση σε οτιδήποτε…ίσως εκείνο που ο,τι χρειαστούν οι γύρω του θα τρέξει…ίσως εκείνο που για να βολευτεί κάποιος δικός του θα ξεβολευτεί το ίδιο…και πάει λέγοντας… Για άλλους το καλό παιδί είναι η ταμπέλα που δε θέλουν να αποκτήσουν ποτέ. Το είσαι πολύ καλό παιδί αλλά…είναι η χειρότερη ατάκα που ξεστομίζουν μερικοί…ή η χειρότερη αίσθηση που αφήνουν σε κάποιον που θέλει να ακούσει κάτι πολύ παραπάνω..

Τι σημαίνει όμως πράγματι στη ζωή να είσαι καλός ή κακός; Αν όταν επιλέγεις αυτό που θέλεις εσύ γίνεσαι κακός…δε σου ακούγεται λιγάκι αντιφατικό; Αν δεν έχεις όρεξη να μιλήσεις σε ένα τηλέφωνο..αν θες να μείνεις μόνος και απλά το πεις από το να κρυφτείς και να μη σηκώνεις τηλέφωνα…γίνεσαι κακός; Αδιάφορος; Το να είσαι λοιπόν αληθινός και να ζεις όπως θες..σε κάνει κακό; Και είσαι καλός όταν κάνεις εκείνο που θέλουν οι άλλοι για να νιώσουν καλά; Και εσύ; Εσύ τότε δε θα γίνεις κακός για σένα; Και να σου το μάθημα φυσικής στο σχολείο..μάλλον δημοτικό ή γυμνάσιο..που μαθαίναμε για τον ηλεκτρισμό…Καλός και κακός αγωγός..Δεν ξέρω πώς αλλά μου σκάλωσε πριν από λίγο..

Ελα δε σου βάζω δύσκολα…κάτι θα θυμάσαι..Ο καλός αγωγός του ηλεκτρισμού όπως κάποιο μέταλλο…σημαίνει οτι είναι κακός για σένα που θα πάθεις την ηλεκτροπληξία..!!! Ο κακός αγωγός ηλεκτρισμού όπως το ξύλο είναι καλός για σένα.. Και τελικά αυτό το παιχνίδι..το να μαι καλός για τους άλλους και κακός για μένα..ταυτίζεται απόλυτα και με κάνει να χαχανίζω και να διαμαρτύρεται η μέση…

Σα να τα μπερδέψαμε λιγάκι φιλαράκι..εσύ που διαλαλάς οτι είσαι κακός..ο άλλος δίπλα σου που τον  λένε καλό…τι μπέρδεμα..τι ορισμοί…τι αηδίες.. Τι ηλίθιες ταμπέλες.. Αλλοι θέλουν να δείχνουν καλοί…άλλοι θέλουν να δείχνουν κακοί..θεωρώντας το μέρος της γοητείας τους. Μπούρδες. Για μένα προσωπικά όλα τα παραπάνω είναι μπούρδες και απορώ που κάποιοι αγωνίζονται με οποιονδήποτε τρόπο να αλλάξουν ή να διατηρήσουν τη ταμπέλα τους.

Προσωπικά πιστεύω οτι το να σαι καλός…σημαίνει να σαι καλός με σένα..και αυτό αυτομάτως θα πάρει και τους άλλους παρέα. Αν κάνεις κάτι που δε θες…συνήθως το βγάζεις με τη στραβωμένη σου γκριμάτσα και οι άλλοι το βλέπουν…σαν την έκφραση της γιαγιάς που την περνάς απέναντι για να κάνεις την καλή την πράξη αλλά εκείνη δε θέλει! Αν κάνεις κάτι που θες…θα χαρείς..και η χαρά μοιράζεται και ο άλλος την εισπράττει. Μπορεί να στραβομουτσουνιάσει ο φίλος που του λες το όχι σου…αλλά ίσως στην πορεία να κατανοήσει και να αφήσει το σωστό χώρο…με τα δικά του όχι και ναι…και να χαραχτεί ένας κοινός δρόμος..

Από την άλλη…καλά παιδιά…και κακά παιδιά..είμαστε νομίζω όλοι. Η ταυτότητά μας δε θα έπρεπε να έχει μόνο τη μία μεριά. Σαν όμορφα γινγκ γιανγκ θα έπρεπε να αφήνουμε τη σφραγίδα μας στο χρόνο..  Να μαστε καλοί και κακοί μαζί…να γλεντάμε τη ζωή μας..να τη ζούμε έντονα..να κάνουμε τις επιλογές μας..αλλά να αφήνουμε και λίγο χώρο και για τους άλλους που μας αγαπάνε..η ζωή δεν είναι ωραία χωρίς τη ζεστασιά των γύρω μας…χωρίς το ενδιαφέρον…το χέρι στο χέρι του άλλου..το αγκάλιασμα στις καρδιές..η απλότητα σε μια επικοινωνία..

Να είσαι καλός..για μένα…δε θα μεταφραζόταν οτι κάνεις εκείνο που θέλουνε οι άλλοι…αλλά ούτε να κάνεις πάντα αυτό που θες εσύ…Σημαίνει οτι όταν κοιμάσαι το βράδυ…δεν κολυμπάνε συννεφάκια τύψεων για ανθρώπους δικούς σου που έχεις αφήσει στην άκρη για να κάνεις του κεφαλιού σου…αλλά ούτε και συννεφάκια τύψεων οτι δεν έκανες κάτι που λαχταρούσες πολύ για χάρη κάποιων άλλων…..Πως έχεις βρει ισορροπίες..Πως ξέρεις να ρωτάς..να μαθαίνεις..να μιλάς και να δίνεις. Να πολεμάς και να κερδίζεις για σένα, να διεκδικείς αλλά  και να δίνεις από εσένα..χωρίς  να νιώθεις οτι εκτίθεσαι ή οτι χάνεις…χωρίς να πιστεύεις οτι θα γίνεις λιγότερο κακός και θα χάσεις τη γοητεία σου.. Η γοητεία εξάλλου φιλαράκο μου πηγάζει από αυτό που εκπέμπει η καρδιά σου.. Ολα τα άλλα έχουνε ημερομηνία λήξης…στις ταμπέλες τα γράμματα ξεθωριάζουν σταδιακά..να το θυμάσαι..μη μου μείνεις εκτεθειμένος στο χρόνο ε?