Τρύγος..

κλείνει ο Αύγουστος..ναι…και αναρωτιέμαι και έχω περιέργεια…τι θα φέρει το μπουκάλι του 2012 στο ποτήρι μου…τι θα φέρουν τα διάφορα μέρη..Κάπου στον ιούλιο..το λιάτικο σταφύλι της Κρήτης..έκανε την εκκίνηση…έδωσε τη μπαλωθιά που λέμε και στο νησί και ακούστηκε ένα δυνατο Ας αρχίσει ο τρύγος λοιπόν..!  Αρχές Αυγούστου…δειλά δειλά…ξεπροβάλλει η όμορφη ρομπόλα…μετά παίρνουν σειρά…η Πάρος..η Σαντορίνη και τα άλλα κυκλαδίτικα νησιά που μπαίνουν στο παιχνίδι… Αχ…ως εδώ μύρισε το ασύρτικο..το αθήρι..το αηδάνι..η μονεμβασια… Θα ακολουθήσουν τα βαριά..το merlot το cabernet franc.. το βαρύ syrah θα ρθει η Κρήτη μου με τη μαντηλαριά τη δική της…με τη βηλάνα που υπεραγαπώ..και η Νάουσα με το ξινόμαυρό της που είναι για ποιοτικούς ουρανίσκους.. Θα ξυπνήσει και η Αττικούλα με τα σαββατιανά της…τα Γιάννενα με την ντεμπίνα τους που ήπια τόσες φορές…και τα αμπελάκια της Βοιωτίας..θα στήσουν χορό..τα χόρτασα στην τελευταία μου βόλτα….ήταν έτοιμα..μου το λέγαν σε όλες τις μεριές..κοίτα μας…φωνάζανε οι ροδίτ-ες… Και πόσα άλλα σταφύλια που δεν ξέρεις..εσύ που λες οτι δεν πίνεις «λευκό»…οτι δεν πίνεις «κόκκινο’ ή οτι πίνεις μόνο «ροζέ»….

Ελλάδα…μια χώρα που άρπαξε λίγη τέχνη κάποτε από τους Αιγύπτιους…και την ανέδειξε όταν οι Αιγύπτιοι δεν είχανε εξελίξει τίποτα…  Η ιστορία του κρασιού μια όμορφη ιστορία…Ενας Νώε..που άφησε ένα κρασί να παλιώνει άθελά του..και το πρώτο μεθύσι.. Χώρες που σήμερα θεωρούνται φοβερά οινικές…όπως η Γαλλία η Ιταλία και η Ισπανία..πήρανε κάποτε την τέχνη από τους ακούραστους ελληνες εμπόρους που τριγυρνούσαν εκείνη την περίοδο παντού… το ξέρεις οτι ήταν μία από τις σημαντικότερες οικονομικές πηγές των αρχαίων Ελλήνων; Εσύ που φλερτάρεις εκείνο το γαλλικό μπουκαλάκι στο χαζοράφι του σούπερ μάρκετ;  Και κάποτε..είχαμε και προστατευτικούς νόμους…στον ξένο ανταγωνισμό και στις εισαγωγές! Απίστευτο ε;

Η Λήμνος..η Θάσος..η Χίος..η Ικαρία και η Σάμος γίνονται ξακουστές…αργότερα η Ρόδος..η Κως..τα δωδεκάνησα ακόμα..η Σαντορίνη…η Νάξος…η Κρήτη… Η άτιμη φυλλοξήρα πολύ αργότερα θα μας πάρει και θα μας σηκώσει κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα.. αφήνοντας τυχερά τα 2 οινικά κυκλαδίτικα νησιά..τη Σαντορίνη και την Πάρο. Αυτο όμως το εντομάκι…δεν ήρθε μόνο για να καταστρέψει όπως λεώ εγώ…αλλά και για να μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο δημιουργίας των νέων αμπελώνων πια…και να ανέβουμε επίπεδο.. Μετά τη σταφίδα που μας έδωσε χρήματα έρχεται η όμορφη εποχή του κρασιού…και οι δρόμοι της όμορφης Ελλάδας..γίνονται οινικοί δρόμοι…δρόμοι του κρασιού…που σε οδηγούν σε νέους προορισμούς…

διαθέτουμε το κατάλληλο terroir που λένε και τα γαλλάκια… Εχουμε το τρίπτυχο της επιτυχίας…κλίμα..έδαφος και κλήμα.  Ο ελληνικός ήλιος που δίνεται απλόχερα το καλοκαίρι…φέρνει στο ποτήρι μας…κρασιά με ιδιαίτερη ζεστασιά..με βελούδινη γεύση..με αρώματα.. Το χώμα μας δίνει τον τέλειο ξεχωριστό ανά περιοχή χαρακτήρα του κρασιού…και οι 250 και βαλε…ω ναι..οικογένειες σταφυλιών στην Ελλάδα…δίνουν τη μαγεία μιας τεράστιας ποικιλίας αρωμάτων ..γεύσεων για κάθε ουρανίσκο…

Πλέον…στην Ελλάδα…το κρασί τριγυρνά..σε Μακεδονία..Θράκη…Ηπειρο..Θεσσαλία…Επτάνησα…Στερεά Ελλάδα..Ευβοια..Αττική…Πελοποννησο..Αιγαίο…Κρήτη…ωριμάζουν οι οινοπαραγωγοί..ωριμάζουν οι διαδικασίες οινοποίησης..ωριμάζει η φήμη του ελληνικού κρασιού…να ωριμάσουμε και εμείς..να το αγαπάμε..να το βοηθάμε..με όποιο τροπο…να το καλούμε σπίτι  μας…να το επιλέγουμε στις λίστες…να το γευόμαστε απλά..με αυτό που έχουνε οι Ελληνες και διαφέρουν από όλους…τους φίλους..τους λίγους μεζέδες..και εκείνο ως απαραίτητο μέλος της παρέας για μια γλυκειά μάζωξη…τα παρεάκια μας που λέμε και στο νησί μας…

Στο ποτηράκι της φεγγαρένιας βραδιάς πίνω στην επιτυχία του τρύγου της κάθε γωνιάς στην Ελλάδα..δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους προσπαθούν να το αναδείξουν…και στέλνω έναν βαθύ ιδιαίτερο χαιρετισμό στην Κρήτη..που τα τελευταία χρόνια..ανέβασε στα ύψη…τα αξιόλογα σταφύλια της και τους χυμούς τους..

Εβίβα…και πάντα με το καλό να σμίγομε (γκλιν κρητικό)

Advertisements