Θα λογαριαστούμε τουριστάκια…

1η δόση εφορίας. Έτσι για να μαζευόμαστε. Για να βλέπουμε πόσο μας παίρνει.  Ο κόσμος μέσα ήρεμος με τα 7 κουπόνια του. Και ποιος δεν το μέρισε; Και ας είναι μια οφθαλμαπάτη. Δε βαριέσαι. Βρίζω από μέσα μου. 11ωρα πολλά…αλλά έστω και 9ωρα..10ωρα..εργασίας και τους πληρώνω με τον ιδρώτα μου..ίσα ίσα..Ισα που φτάνει να φύγει μια δόση..ίσα το ένα ίσα το άλλο…κι εγώ που σκοτώνομαι δυσκολεύομαι για ένα ταξίδι. Και άλλοι που δε σκοτώνονται δε ζορίζονται με δόσεις και ταξίδια.  Ψαλιδάκιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι των τυχερών και των όχι και τόσο..των χωμένων και των μη…των βολεμένων και μη.. Πολύ βόλεμα ρε παιδί μου λέω…Πόσοι βολεμένοι..Τους βλέπεις εκεί επαναστάτες και δήθεν Ελληνες..μα σιγά..μία σαπίλα παντού..και έτσι θα πηγαίνει. Εμείς θα γινόμαστε φτωχότεροι. Κανένας άλλος δε θα πάθει τίποτα. Η ζωή θα συνεχίζει. Θα ακούς για ταξίδια..αυτοκίνητα…αγορές..κλπ και θα απορείς…και θα λες..ρε καλά πόσο μλκς είμαι που σβήνω το καλοριφέρ εντελώς; Πού ζω..!!

Ξόρκι τελευταίας στιγμής. Ταξίδι. Στην Ελλάδα. Τουλάχιστον τα φράγκα μας ας πέσουν εκεί..στην τίμια ταβέρνα..στο καφενεδάκι σε ένα ποταμό..στο γλυκό του κουταλιού με ελληνικό..Στην κουβέντα με τις γιαγιάδες και τους παππούδες αλλά και με εκείνους του μοντέρνους που είπανε το ναι στην επαρχία που την αγαπήσανε και είναι εκεί ή ήρθανε εκεί…τους έφερε το κύμα.. Ας είμαστε πιο Ελληνες φέτος.. Ας μην αφήσουμε να μας στερήσουν τις ομορφιές του τόπου μας.. Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον..την επιχείρηση του άλλου.. Το τοπικό βιβλιοπωλείο του Γιώργου και της Κατερίνας..τον τοπικό κρεοπώλη με τις πεντάγλυκες κόρες..την κάβα με το Δημήτρη και τον Βαγγέλη..τον καλό παραγωγό του μελιού του λαδιού του κρασιού.. Ελα μπορούμε..

Κι όταν θα μας τελειώσει το σάλιο…ας λογαριαστούμε με όλους εκείνους που τους τρέχουν τα σάλια από τη λαιμαργία της μεγάλης ζωής..της καλοπέρασης..Εκείνης της κατηγορίας που εγώ τελευταίως αποκαλώ..τουριστάκια της ζωής. Γιατί ο τουρισμός στον κόσμο είναι όμορφος…Τουρίστας στη ζωή όμως είναι αναισθησία..Σημαίνει οτι κοιτάς τους γύρω σου σαν αξιοθέατα..οτι συνεχώς θες να βάζεις πινέζες στο χάρτη σου και τίποτε άλλο..να τραβάς βιαστικές φωτογραφίες και να προσπερνάς..την ομορφιά για να βρεις μια άλλη..Να μην κοιτάζεις βαθειά στα προβλήματα…να το παίζεις δήθεν προβληματισμένος..και τελικά να τριγυρνάς απροβλημάτιστος από εδώ κι από εκεί…άσκοπα..σαν τουρίστας χαμένος στη νέα του πόλη…

Ας λογαριαστούμε..θα έρθει η ώρα…που θα λογαριαστούμε.. Ας δούμε τι θα επιβιώσει και τι θα ξαναγεννηθεί..Μονάχα αυτόν τον ποταμό που σου υπόσχομαι οτι σε λίγες μέρες θα στον ανεβάσω…μονάχα αυτόν..το φαράγγι πιο πέρα..και όλα τα καλούδια μας μη μας πάρουν οι αχόρταγοι.. Γιατί ρε γαμώτο..βαλθήκανε να μας τα πάρουνε όλα…σε σένα το λέω που κάθεσαι στην τιβί και ακούς..τις  «αλήθειες»!

Μέχρι τη δεύτερη δόση..ανάσες βαθειές ρε φιλαράκι μου..και να σου πω κάτι..κάνε και εσύ τα ξόρκια μου… Εγγύηση πιάνουν..και διπλασιάζουν και τις ανάσες.. δε θα τους αφήσουμε να νικήσουν..

Advertisements