Ματ

Ο Γεράσιμος συνοδεύει μια παρτίδα κι εγώ γοητευμένη από παλιά με αυτό το τραγούδι…από…στίχους Αναγνωστάκη που ξέρει να εκφράζει μαγικά κομμάτια από τη ζωή.

Να σου το σκάκι. Ενίοτε νιώθω ένα από τα πιόνια κι ενίοτε είμαι ο παίκτης που τα κινεί. Απίστευτη εναλλαγή ρόλων…πότε ο σκληρός και ο τίμιος βασιλιάς πότε η όμορφη και αυστηρή βασίλισσα προστάτης του άντρα της παλεύει να σώσει εκείνον κι ως εκ τούτου τη σχέση τους…πότε ένας πονηρός αξιωματικός που λοξά εποπτεύει και περπατά ..πότε ένα άλογο που λειτουργεί στρατηγικά μπερδεύοντας τους πάντες με το βάδισμά του πότε ένας ισοπεδωτικός πύργος που αποφασίζει και εκτελεί με ταχύτητα και πότε ένα δειλό πιόνι που προχώρα αργά και σταθερά και εκεί που δεν το περιμένεις γίνεται ο μέρμηγκας του Αισώπου…και πότε ναι…ο παίκτης που προσπαθεί να τα στρώσει όλα να κάνουν επιτέλους οι βοηθοί του αυτην την κίνηση ματ στη ζωή του να νιώσει τη βαθειά νίκη του…να ικανοποιηθεί…

Είμαστε όλα αυτα…στο σκάκι της ζωής. Είμαστε όλα τα πρόσωπα εκείνα που προστατεύουν δειλά κι εκείνα που γίνονται εκδικητικα και αναίσθητα. Ο ίδιος άνθρωπος έχει τόσες στάσεις αντιπαλλόμενες σαν να μην έχει μάθει ακόμα ποιος είναι και δοκιμάζει κουστούμια ρόλους. Σα να φοβάται να είναι ένα απλό πιόνι και να παλεύει μια ζωή να γινει εκείνος ο βασιλιάς γιατί έτσι ίσως να έχει μπερδέψει στο μυαλό του ότι θα τον αποδεχτούν…

Η μεγαλύτερη αποδοχή φιλαρακι ξεκινά από εσένα. Κάτσε στον καθρέφτη κοίτα το κενό αν θες, το ταβάνι (δοκιμασμένη μέθοδος) και πες αυτός είμαι. Ο ποιος? Σκέψου ίσως πόιος θες να είσαι και αν πράγματι αυτό θα σε κάνει πιο γελαστό πιο ήρεμο…πιο…αγαπημένο με σένα..

Η κίνηση ματ δεν είναι να νικήσεις το αντίπαλο στρατόπεδο εκτός κι αν ορίσεις αντίπαλο στρατόπεδο το κομμάτι του εαυτού σου που κουβαλάς και δε σου αρέσει. Η κίνηση ματ είναι εκείνη που θα πεις πως αυτό που είσαι σου αρέσει. Και τότε θα σαι ίσως για πάντα εκείνος ο τρελός στο τραγούδι που ξέρει μόνο σε ένα χρώμα να πηγαίνει…ή εκείνος ο παίχτης που θα χαρίσει όλα του τα άλογα για ένα σκοπό…φανταχτερό ή μη που λέει κι ο ποιητής.

και ναι έλα να παίξουμε…κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα…

Advertisements