ποιο αρκαδι…να μας σωσει…

Η αλήθεια είναι οτι έχω κάθε λόγο να κορδώνομαι που είμαι Κρητικιά..και κάθε λόγο να αγαπώ αυτό το νησί.. Χρόνια τώρα..όποιος επισκέπτης φιλοξενούμενος ερχόταν στο νησί μου..ο πατέρας μου θα οργάνωνε σίγουρα μια μικρή εκδρομή και στη Μονή του Αρκαδίου. Από μικράκι με θυμάμαι να πηγαίνω στο Αρκάδι.. Τότε δεν ήξερα…άκουγα τις ιστορίες..για ανθρώπους που κάηκαν..που δεν υποτάχθηκαν..άκουγα για Τούρκους που κάηκαν μαζί..για γυναίκες και παιδιά… Περπάταγα στη Μονή και κοίταζα μια κατεστραμμένη μπαρουταποθήκη.. διάβαζα την ταμπέλα..εκεί μέσα..και με έπιανε μια παιδική συγκίνηση συνδιασμένη με φαντασία.. Κρεμόμουν από τα λόγια του πατέρα μου και κοίταζα τον κάθε φιλοξενούμενό μας πώς θα αντιδράσει στη θέα και στις ιστορίες του πατέρα μου…

Χρόνια μετά..σαν σήμερα…ο διάολος τα φέρνει όλα τούμπα.. Ο διάολος της ιστορίας που επαναλαμβάνεται… Σαν τότε..χρόνια πριν οι κρητικοί το Μάη του 66 ζητούσαν από τους Τούρκους να αλλάξει το φορολογικό τους  σύστημα να παρθούν μέτρα για να αναπτυχθεί το νησί και να σεβαστούν τη θρησκεία τους.. Οι Τούρκοι δε δίναν δεκάρα..και το ίδιο κάναν και αι μεγάλαι δυνάμεις  που τους ζητούσαν να τους ενώσουν με την υπόλοιπη Ελλάδα… Οι κρητικοί πήραν το νόμο στα χέρια τους και τον Αύγουστο φωνάζοντας ένωση ή θάνατος..ξεκίνησαν την επανάστασή τους..με έδρα τους τη Μονή Αρκαδίου που είχαν τρόφιμα και πολεμοφόδια. Ακόμα και αν οι Τούρκοι τους απειλούσαν κανείς δεν έκανε πίσω σε τούτη την κίνηση και στις 8 Νοεμβρίου προσπάθησαν μάταια να μπουν στη Μονή. Η αναλογία Τούρκων και επαναστατών στη Μονή υπήρξε τραγική..αν σκεφτεί κανείς οτι οι κρητικοί δε φτάναν καν τους 1000 ενώ από τη μεριά των Τούρκων υπήρξαν κοντά 15000 πολεμιστές.

Στις 9 Νοεμβρίου μια τεράστια φλόγα θα ανάψει στη Μονή. Σαν μπαίνουν οι Τούρκοι μέσα..στην  μπαρουταποθήκη ο περήφανος Γιαμπουδάκης θα βάλει φωτιά και θα καούν οι επαναστάτες..και κοντά 3000 Τούρκοι..!  Η κίνηση των Κρητών…η αυτοθυσία τους..θα ταξιδέψει στον κόσμο και θα αναγκάσει τις Μεγάλες Δυνάμεις να δώσουν ημιαυτονομία στο νησί και να στηρίξουν τους χριστιανούς.

Στην πλάκα μέσα θα διαβάσεις :
«Αυτή η φλόγα π άναψε μέσα εδώ στην κρύπτη
κι απ άκρη σ’ άκρη φώτισε τη δοξασμένη Κρήτη
ήτανε φλόγα του Θεού μέσα εις στην οποία ..
Κρήτες ολοκαυτώθησαν για την Ελευθερία!»

Και το παντέρμο το μυαλο που λέμε και στο νησί μας…κάνει τις τρικλοποδιές..ζητούσαν στήριξη της θρησκείας τους…ένωση…και καλύτερο φορολογικό σύστημα..από ένα δυνάστη…στήριξη από τις μεγάλες δυνάμεις. Δεν έλαβαν τίποτα και επαναστάτησαν. Η επανάσταση είχε απώλειες.  Είχε όμως και τη γέννηση μιας αλλαγής. Η διεκδίκηση ..έβγαλε καρπούς..άνθισε…έφερε μυρωδιές… Και σκέφτομαι ποια η διαφορά τώρα…Στην τιβι παίζει το ένα τούρκικο μετά το άλλο…ένας πολιτιστικός αχταρμάς έχει εξαφανίσει τις ελληνικές αξίες…παραδόσεις ό,τι θες…μια φορολογία καταπιεστική..ασφυκτική επιβάλλεται από «μεγάλες δυνάμεις» και εμείς….εμείς..Θεέ μου εμείς…δεν έχουμε καν σηκώσει κάποιο λάβαρο…άντε να φάμε λίγο νερό από τα υδροφόρα ή κανά δακρυγόνο τις ημέρες που αποφασίζονται ολοένα και δυσκολότερα μέτρα..

Και φωνάζω …σήμερα…συνεπαρμένη και συγκινημένη από το ολοκαύτωμα της Μονής στο Αρκάδι..που τρίζουν τα κόκκαλα των επαναστατών…και ταράζονται με τη δειλία μας σε όλα και την υποταγή μας…φωνάζω..η χριστιανή…πού θα βρούμε ένα τέτοιο πνεύμα…και ποιος μοντέρνος Γιαμπουδάκης θα θυσιαστεί για τη χώρα του…όταν πλέον οι περισσότεροι δε μοιάζουν καν με Ελληνες; Ποιος Γιαμπουδάκης..ποια επανάσταση..από ανθρώπους που πουλάνε τη χώρα τους; Από ηλίθιους που βάλανε την υπογραφή τους στο ξεπούλημα της χώρας..και διδάσκουν το πώς να ξεπουλάς στη χώρα σου σε κοκτέιλ πάρτυ με 450 δολλάρια την είσοδο;

Αλίμονο δεν έχουμε καν μπαρουταποθήκη…δεν έχουμε καν πολεμοφόδια.. για λύπηση είμαστε γαμώτο..!

Advertisements